Rolo cupcakes

Deze rolo cupcakes zijn een iets portie-vriendelijkere versie van de chocolade karamel rolo taart. Ze bestaan uit een heerlijke chocoladecupcake met een karamel botercrème als topping. Ik werkte de cupcakes nog af met karamel, chocolade en een rolo.



Ingrediënten:

Voor de karamel:
  • 100ml water
  • 240g suiker
  • 200ml room

Voor de cupcakes:
  • 100g zelfrijzende bloem
  • 120g suiker
  • 30g cacao
  • 1/2tl zout
  • 1/2tl bicarbonaat
  • 135g boter
  • 2 eieren

Voor de botercrème:
  • 100g boter
  • 250 poedersuiker
  • 200ml karamel (hoe je die maakt, staat beschreven in het recept)

Werkwijze:

Voor de karamel:
  1. Maak eerst de karamel. Hiervoor doe je het water en de suiker in een steelpannetje (gebruik geen antikleefbodem!), roer dit kort door en zet het dan op het vuur. Laat het water en suiker staan tot ze mooi bruin geworden is. Roer ondertussen niet!




  2. Daarna neem je de pan van het vuur giet je in een dunne straal (maar wel doorgieten) de room in het suikerwater terwijl je met een klopper goed doorklopt (gebruik ook hier geen antikleefgarde). Let op! Dit is heel warm en zal dampen. Doe dit dus wel voorzichtig, maar roer wel goed door. Laat dit helemaal afkoelen vooraleer het te gebruiken.

Voor de cupcakes:
  1. Verwarm de oven voor op 170°C en plaats cupcakepapiertjes in een cupcakeblik.
  2. Zeef de bloem, suiker, zout, bicarbonaat en cacao boven een mengkom. Voeg de boter en eieren toe en meng alles goed.


  3. Schep het deeg in de cupcakepapiertjes. Vul ze maar voor een derde, het deeg zal nog rijzen terwijl het bakt. Bak de cupcakes 22 minuten op 170°C


  4. Laat de cupcakes volledig afkoelen vooraleer je decoreert.
Voor de botercrème:

  1. Voor de botercrème klop je eerst de boter romig. Daarna voeg je de poedersuiker in twee delen toe. Meng tussendoor de botercrème goed, hij mag zeker enkele minuten staan kloppen. Als laatste voeg je het meeste van de gemaakte karamel toe bij de botercrème, je kan natuurlijk zelf bepalen hoeveel je er bij doet. De botercrème kan je wel meteen gebruiken.

Afwerken van de cupcakes:

Spuit een toefje van de karamel botercrème op de cupcakes. Ik heb de cupcakes nog wat extra gedecoreerd door er wat karamel en gesmolten chocolade over te druppelen.



Werk de cupcakes af met een rolo.



Joyce bakt

Reacties